OFFER
  
en gr

Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου

en gr
+ -

Κράτηση online


Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου

Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή του Αγίου Δημητρίου.

Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου
\/

Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου

Σε απόσταση μόλις 2χλμ από το ξενοδοχείο μας βρίσκεται η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή του Αγίου Δημητρίου, όπως τη γνωρίζουν οι περισσότεροι, βυζαντινό μοναστήρι του 13ου αιώνα με μεγάλη προσφορά στον τόπο μας, βρίσκεται σήμερα λίγο πριν το επόμενο μεγάλο βήμα στην σπουδαία ιστορική της πορεία. Η πενταμελής σήμερα αδελφότητα, υπό την καθοδήγηση του Καθηγουμένου π. Πολυκάρπου, αναμένει με αγωνία τα εγκαίνια του επιβλητικού Ναού (Καθολικού), ύστερα από δέκα χρόνια επιμελημένων εργασιών αναστήλωσης και επαναθεμελίωσής του στα πρότυπα του παλιού βυζαντινού Καθολικού της μονής, που είχε καταρρεύσει και ύστερα από την άδεια που έδωσε για τις εργασίες η αρχαιολογική υπηρεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο νεόδμητος ναός, αγιορείτικου τύπου, πραγματικό κόσμημα για όλο τον νομό Λάρισας, θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει σε 1-2 χρόνια, καθώς μένουν κάποιες εργασίες στον περιβάλλοντα κυρίως χώρο.

Εντυπωσιάζει επίσης τον επισκέπτη ο φρουριακός χαρακτήρας της μονής και τα υπόλοιπα κτήρια, που έλαβαν την τελική τους μορφή τις τελευταίες δεκαετίες.

Από το ξεκίνημά της η μονή ήταν αφιερωμένη στην Παναγία (Κοίμηση της Θεοτόκου), ενώ την ανάλογη τιμή στον Άγιο Δημήτριο την απέκτησε τον 16ο αιώνα, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όταν μια πολυπληθής αδελφότητα μοναχών άφησε ένα μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στη Βόρεια Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη μονή του Στομίου, μεταφέροντας παράλληλα και το όνομα του Αγίου. Για την τρίτη της ονομασία, ως «Κομνηνείου» ή «Οικονομείου», υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μια εκδοχή θεωρεί ότι υπήρχε σχέση του μοναστηριού με την βυζαντινή αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών, ενώ η δεύτερη κάνει λόγο για την ύπαρξη παλαιότερα στην περιοχή ενός χωριού με την ονομασία Οικονομιό.

«ΚΙΒΩΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Το φιλόξενο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς υπόδουλους Έλληνες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εδώ κατέφυγαν πολλές οικογένειες, που γλίτωσαν από την σφαγή της Χίου το 1822. Στα χρόνια της Επανάστασης το μοναστήρι προσέφερε επίσης σημαντικές υπηρεσίες στους κλεφταρματωλούς.

Παρότι το μοναστήρι ήταν σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, αποτέλεσε πολλές φορές στόχο των Τούρκων. Σε επιδρομές τους κατέστρεψαν πολλά κειμήλια και χειρόγραφους κώδικες της βιβλιοθήκης, που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία της Ευρώπης.

Από τη μονή πέρασαν και έζησαν αρκετοί Άγιοι της εποχής της Τουρκοκρατίας, όπως ο Άγιος Συμεών ο ανυπόδητος (από την Αγιά) και ο Όσιος Δαυίδ της Εύβοιας. Υπάρχουν αναφορές ότι η μονή την εποχή εκείνη είχε έως και 300 μοναχούς.

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Στο όμορφο και σχετικά μεγάλο για τα μοναστηριακά δεδομένα, περιβάλλοντα χώρο εντός της μονής, μπροστά από το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, βρίσκεται ο τάφος του Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Μυτιληναίου. Δίπλα βρίσκεται και ο τάφος του πρώην μητροπολίτου Λαρίσης κ. Θεολόγου.

Καταγόμενος από την Αθήνα, από το 1960 που χειροτονήθηκε μοναχός στην Ιερά Μονή Κομνηνείου μέχρι και την κοίμηση του, στις 23-5-2006, ο γέροντας Αθανάσιος υπηρέτησε πιστά (ως ηγούμενος για 36 χρόνια) το ιστορικό μοναστήρι. Η πλούσια κηρυκτική του προσφορά είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και φθάνει έως τις μέρες μας. Χιλιάδες οι ομιλίες του, ενώ μόνο αυτές που έχουν απομαγνητοφωνηθεί από το 1975 ανέρχονται περίπου σε 5.000.

Αρκετός κόσμος από όλη την Ελλάδα καταφθάνει μέχρι και σήμερα στη μονή για να προσκυνήσει τον τάφο του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Στο μοναστήρι υπάρχουν και οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος και της Παναγίας Οδηγήτριας. Στις εορτές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο και του Αγίου Δημητρίου, συγκεντρώνονται εκατοντάδες προσκυνητές.

Το μοναστήρι βρίσκεται βόρεια του Στομίου. Στον δρόμο που οδηγεί προς την Καρίτσα, λίγο έξω από το Στόμιο, υπάρχει εμφανής πινακίδα που κατευθύνει προς τη μονή.

Η θέα της μονής προς το Αιγαίο από το υψόμετρο των 180 μ., τα καθαρά νερά από τις πηγές του Κισσάβου και το υπέροχο δάσος γύρω από το μοναστήρι, αποζημιώνουν τον επισκέπτη που επιθυμεί μια κοντινή προσκυνηματική εξόρμηση. Το τηλέφωνο της μονής είναι: 24950-91220. Η μονή παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

All rights reserved panorama-suites.gr 2016 | Created by BOOKRES